av leg psykolog Håkan Järvå (Bokens förord)

gate

Vad är då en sekt? När man frågar människor så har de flesta ganska starka åsikter i frågan. Alla ”vet” vad en sekt är och kan ofta ge flera exempel på sekter. De brukar också ofta ha idéer om vilken typ av människor som går med i sekter och de skulle självklart aldrig själva trilla dit. Problemet är att de har helt fel. Det får delvis skyllas på media som har en tendens att fokusera på konstiga yttringar och extremexempel. En konsekvens av denna felaktiga bild som ofta sprids i media är att människor egentligen inte lär sig känna igen en sekt. Att vara skeptisk till knasiga idéer är ett sätt, men det är de flesta av naturen och inget man behöver lära ut. Dessutom är det inte det som kännetecknar en sekt även om många sekter har vad som kan tyckas vara ”knasiga” idéer. Nej, det är inte sekten med de knasiga idéerna som du riskerar att trilla dit på utan sekten med de supertrevliga människorna och en ideologi som ligger nära dina egna värderingar. Ingen ideologi är heller immun mot fundamentalism. Vi hittar fundamentalism och sekterism överallt.

Kärleken är blind, brukar man säga. Att gå med i en sekt har stora likheter med att bli kär. Skillnaden mellan en normal förälskelse och att gå med i en sekt är att du under den fasen då du är blind påverkas och manipuleras att ge upp ditt självbestämmande. Man kan likna det med en misshandelsrelation. Alla sekter har sina metoder för det men i slutändan handlar det alltid om att du som medlem måste ge upp ditt självbestämmande till förmån för en högre makt eller lära.

Det här är en process som sker gradvis, som du blundar för eftersom du är kär, men som ganska snabbt brukar bli tydlig för din omgivning. Det kallas att man utvecklar en sektpersonlighet och det är en process som kan gå väldigt snabbt. När du väl hamnat i den positionen så är det lätt att få dig att göra i princip vad som helst som läran eller ledaren dikterar, som att få unga tjejer att prostituera sig för att dra in pengar till gruppen eller att få gruppen att begå kollektivt självmord, eller få medlemmarna att pumpa in så mycket pengar som möjligt i organisationen.

Det är alltså inte läran som är kännetecknande för en sekt utan de manipulativa metoderna som används för att få människor att ge upp sitt självbestämmande, för att knyta dem till gruppen och för att hindra dem att lämna gruppen. Det är också på grund av att man avsagt sig sitt självbestämmande som det kan vara svårt att lämna en sekt. De flesta lämnar gruppen till slut, men det kan ta tid och många vittnar om psykiska och fysiska övergrepp och uppvisar psykiska problem som de inte hade när de gick med.

Som legitimerad psykolog använder jag därför en del av min tid till att hjälpa människor som lämnat sekter och att försöka sprida kunskap om problemet till en bredare allmänhet. Det är därför jag med glädje vill rekommendera Sekten på Dimön. Det är inte bara en riktigt spännande roman men också en bok väl värd att läsa om man vill få en fördjupad förståelse för hur det kan gå till när man dras in i en sekt. Tro inte att du är immun, det kan drabba vem som helst och när man minst anar det.

cave

Beställ och läs Sekten på Dimön från

Beställ och läs Sekten som återuppstod från

Beställ och läs Sekten barn